top of page

Měsíční (ú)klid ... když Tě volá klín

Tak poeticky jsem si nazvala své dny. A je to opět zde. O tom, jak cítím potřebu klidu v těchto dnech a přijímám svou nižší výkonnost jsem psala na facebooku v článku "Rituály na půl cesty".

Ne všechny žijeme tak a tam, kdy bychom mohly být ve svých dnech v pozici vědmy spojené s přírodou, zcela v klidu a volně menstruovat. Odmítat ale menstruaci je jako odmítat pravidelný úklid v domě.

ČASTO JE NAŠÍM ÚKOLEM BALANCOVAT A VYVAŽOVAT.

Kolem nás to možná není úplně příjemné menstruaci přátelské, ale my to můžeme postupně do svého života vetknout. Můžeme spojit náš moderní život s těmito ideály. Můžeme postupně dojít ke spojení ne S IDEÁLY PROŽÍVÁNÍ MENSTRUACE , s postupy a věcmi, které se dočteme, že máme dělat, ale předně do SPOJENÍ SE SVÝM TĚLEM. Cítím po celém těle pocity a vím, že příští týden měsíčky příjdou, cítím píchnutí na čípku a vím, že na druhý den příjde krev. A toto spojení, důvěra v tělo a vnímání je pro mne "vědomost".

Svět kolem Tebe teď může být přizpůsobený času kronos a tvrdit, že NEMŮŽEME JÍT DO SEBE a odpočívat, kdy potřebujeme - je přizpůsoben hodinám, minutám, termínům a tomu, abys stíhala vše shruba stejně výkonně bez ohledu na Tvůj cyklus. Pozoruj to a příjmi to.

Svět kolem Tebe teď možná má tendenci BOLEST v menstruaci POTLAČOVAT - tlumit bolest léky, dlouhodobě ji potlačovat antikoncepcí, na bolest si spíše stěžujeme. Pozoruj to a příjmi to.

Svět kolem Tebe teď možná chce, abys SKRYLA KREV A NEVNÍMALA JI - abys měla tampón a ne nějakou méně praktickou, ale přirozenější pomůcku, abys mohla stále jet ve stejných kolejích jako každý den. Nechceme krev vidět, ani vlastně vědět, že by mohla být, vše by mělo být nenápadné. Pozoruj to a příjmi to.

Zatím můžeš udělat změny ve svém vnímání těchto dní a používat jiné pomůcky, než to všechno rozpleteš ke své plné spokojenosti.

SNÍŽIT PRACOVNÍ VYPĚTÍ

Někdy se zdá, že nemůžeme snížit své pracovní tempo a vypětí, protože musíme něco splnit. Tělo nám ale dává jasně najevo, že je to v těchto dnech NUTNOST. Čím více ignorujeme tuto potřebu zvolnit, tím více bolesti se dostavuje, abychom musely. Pokud bolest zkrotíme, přetlačíme únavu kávou, následující týdny nevydají svou krásnou energii, jako by mohly, pokud by sis odpočala.

A tak - tak nějak si shrnu své pracovní úkoly a vyberu ty, které MI DĚLAJÍ RADOST, MĚ FYZICKY NEJMÉNĚ ZATĚŽUJÍ ty upřednostním a další se snažím delegovat, posunout termín atd. Dělám si pauzy, malé momenty pro sebe a tělo, jen se zastavit a pomyslet a procítít části těla. Odpočinek v těchto dnech tělo vyžaduje jak bolestí, tak tekoucí krví a BOHATSTVÍ ZÍSKANÉ Z ODPOČINKU Ti vydá později.

SCHOULENÁ DO KLUBÍČKA

Bolest, přítelkyně doprovázející Tě, když jsi ztratila, zapomněla, co potřebuje tělo, jakou polohu zaujmout. Přichází u porodu, aby tě nutila kývat pánví, aby vybrala vhodnou polohu. A přichází i nyní. Poslouchej ji. Často tě nabádá ke schoulení do klubíčka. Pozice, ve které přicházíme na svět- do dělohy, kterou prožíváme řadu dní, týdnů i měsíců v děloze. Pozice, kdy máš nadosah celé svě tělo. Můžeš jej pohladit, vnímat, cíti, vonět, vnímat jeho teplo, můžeš jej rozmazlovat. Čelo je blíž bříšku a klínu - jste v komunikaci, povídáte si.

ZPÍVAJÍCÍ

Míváš i bolest hlavy? Na bolest hlavy skvěle pomáhá zpěv. Neboj se. Nemusí to být skladba, písnička (jak se rozezpívat se podívej třeba zde: https://www.youtube.com/watch?v=wP6pyO3hc2k&t=3s​ ) , stačí se rozbroukat, rozvibrovávat obličej, čelo, hlavu, postupně si posílat nádech a výdech po celém těle. Bzoukání, zvučení, zvuky, jejich vibrace, uvolňují, koncentrují, jakobys byla šamanka piřpravující se na rituál. A to také jsi.

OTEVŘENÁ

Ve dnech menstruace je naše lůno otevřené, děloha se otvírá k čištění, jsme silně ve spojení se svou kořenovou čakrou a stejně tak s temenní a s Vesmírem. Ve chvílích odpočinku, ke kterým nás tělo nabádá, vnímáme spoustu informací, které k nám přicházejí. Najednou jsi otevřená zvláštní formě poznání uvnitř sebe. Přicházejí důležité myšlenky, poznání, "aha" momenty, uvědomění. V těch chvílích, kdy odpočíváš schoulená do klubíčka a ve chvílích, kdy vědomě ze sebe ven vydáváš krev.

VĚDOMÁ

Díky bolesti a krvi můžeš dělat více vědomých kroků. Já vím, že možná nebudeš v přírodě, možná nebudeš svou krev pouště do lesa, jak se dočteme v různých knihách a možná Ti to bude líto. Ale v tom nespočívá vědomí. Vědomí je i tady v moderním světě. Není jen v lese. Musí být flexibilní, vytvořilo i tento chaos kolem nás. Vědomí není les. Je to záblesk. Je to v Tobě. Je to ten pocit, když něco děláš s čistou hlavou a existuje JEN TO, CO DĚLÁŠ A TY. Na malou chvíli můžeš díky bolesti být víc se svou dělohou. Přichází ÚŽASNÁ ÚNAVA, která mění tvé vědomí. Bolest a únava omezí tvé vědomí, nedovolí ti mít kapacitu na nic jiného. Poděkuj. Můžeš vnímat, co se tam uvnitř odehrává a přijímat informace. Tak jak to známe z intenzívního tance, když poslední den jsme unavení, přicházejí jiné stavy vědomí.

ČIŠTĚNÍ

Díky přítomnosti vědomí ve Tvém klínu v Tvém těle, můžeš v tuto chvíli velmi účinně čistit různé oblasti svého života. Můžeš odpouštět, můžeš po proudu krve nechat odejít to, co nechceš v těle a ani v mysli ... nejen děložní sliznici, ale za měsíc posbírané stresy, křivdy, ošklivé zkušenosti, zátěž, "problémy" , věci, které nyní nedokážeš řešit, poslat po proudu krve vědomě ven. Oblíbit si krev, milovat ji jako "nosič", který na sebe nahraje co potřebuji a odevzdá to ven. Vše, co k Tobě přichází, k VĚDOMÉ, ZPÍVAJÍCÍ, SCHOULENÉ V KLUBÍČKU to teď můžeš poslat ven.

Přes den přítomná, se svým tělem i bolestí, třeba v rozvolněnější práci ... vím o tobě, klíne, lásko, hlavo, krvi ... vím o vás, děkuji a chystám se pomalu být s vámi. A večer si místo televize tentokrát udělat čas pro sebe a projít si malý očistný rituál, ke kterému Tě tělo tím, co v tuto dobu pro Tebe dělá přivádí.

Stejně to vnímám i v tanci. Přináším si do něj tento svůj stav. Můžu tancovat jen jemně, se svou pánví, být na zemi, užívat si jen hudbu, něžně bloumat místností, prociťovat a prodýchávat "bolesti" a nechat k sobě přicházet ona užitečná zjištění. A pak jednou uprostřed těch dní ... náhle příjde příval energie ... co mělo být odevdáno je pryč, očištěno je čisté ... s čistým listem, prošla jsem tím, vstupuji do nové fáze osvěžěná. Tolik toho získávám, když ji nechám volně působit.

PRO NI A PRO SEBE

Klín, lůno, děloha, ať už svým částem, které z Tebe dělají ženu říkáš jakkoliv ... volají Tě. Je to sídlo tvé energie. Tvé životní pohody. Centrum těla, je zde těžiště, přesná půlka těla, energetické centrum, místo, odkud jsi sama vzešla a odkud můžeš tvořit nový život. Tvé důležité centrum, si žádá pravidelnou pozornost a úklid podobně jako všechna jiná místa. Aby bylo stabilní a podporovalo svou energií, silou a klidem Tvůj život každý den.

Krásný den v kterékoliv fázi

Zuzka


Nejlepší příspěvky
Zkuste to později
Až budou příspěvky zveřejněny, uvidíte je zde.
Nejnovější příspěvky
Archiv
Hledání podle štítků
Zatím žádné štítky
Následujte nás
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page