top of page

Tanec Toscanec :-)

Ahoj, dnes bych se ráda podělila o pár postřehů z Toskánska, které ve mně při tanci utkvěly. Dáme si i nějaké fotky přírody, pár nápadů do praxe a pár videí.

Do Toskánska jsem se vydala po té, co jsem se v Praze "náhodou" zúčastnila workshopu Erika Iversena z Kanady. Erik vede své tanční workshopy metodou Tance 5 rytmů a stejně tak i Marc Lendfers, který lektoroval v Toskánsku společně s ním. 5 rytmů vychází z pěti základních rytmů, které můžeme v životě, přírodě i Vesmíru pozorovat a pojmenovala je Gabriel Roth.

Tyto rytmy nás vedou do sebe, uvolňují tělo i mysl, vynášejí z našeho těla na povrch informace. Je to něco podobného, jako můžeš najít v tomto mém videu:

Na tomto pobytu jsme tancovali až 6 hodiny denně, muži, ženy a to 6 dní. Dostali jsme se opravdu do svého těla, byli maximálně tady a teď a dotkli se tělesné inteligence (taky se soustředění jmenovalo Body Intelligence). Byla zde mezinárodní účast a báječná parta. Je moc obohacující setkat se s lidmi, kteří jsou na stejné vlně a to oni určitě byli. Všichni jsme do Toskánska jeli pracovat na sobě, ponořit se do sebe. Nikdo neměl chuť někoho pomlouvat, mračit se, posuzovat, hodnotit, vše krásně plynulo a mezi námi se samozřejmě vytvářelo pouto, když jsme tancovali a tím se vzájemně poznávali. Obklopovala nás taky překrásná příroda.

Cílem ale bylo donést si do běžného života naladění do svého těla. Díky neustálé přítomnosti těla a možností, které nám dává, máme schopnost lépe pracovat se svými emocemi, se sebevyjádřením, se stresem a být více tady a teď. Odnesla jsem si pár hesel, takových afirmací do běžného dne a chci Ti je nabídnout:

Vnímám váhu svého těla - s nádechem a výdechem si uvědomuji váhu mého těla, váhu, kterou nesou chodidla, kolena, kyčle, tíhu ramen a rukou, hmotnost hlavy ... v těle se rozhostí klidný pocit, všechen ten objem těla, který "oživuji" vnímám celým nádechem a výdechem.

Kost, sval, energie, prostor - v tanci či chůzi si představuji pohyb jednotlivých částí těla ... kostí ... pohyb a tanec svého skeletu, kloubů ... svalů ... cítím tíhu svalů, napínání, uvolňování, objem, nechávám je volně viset na kostech ... energie ... kolem všeho a ve všem kolotá a proudí energie, krev, energetický tok ... prostor ... cítím spojení mezi mnou a prostorem a lidmi okolo.

Spojení s ostatními - pozornost soustředím do sebe, do Tebe, do všech ... vnímám střídavě plně sebe, plně druhého ... cítím propojení, dokážu reagovat na blízkost, na potřeby druhého na jeho esenci a jeho energii. Vnímám potkávající se lidi kolem mne. Uvědomuji si jejich hmotnou přítomnost, srdce a energii, která je vyživuje a pohání v krvi a okolo nich.

"Svému strachu vždy musíš čelit tváří v tvář, tak žádný neměj."

Už si toho nevšímáme, ale i tělo podléhá posvátné geometrii jako celý Vesmír, má své osově souměrné části, při pohybu se rozvíjí jako květ, tvoří a zase boří spirálu, každý sval je propojen s celkem a všechny pohyby dokáží pumpovat tam a zpět energii, myšlenky a naši životní vitalitu.

V mnohém nám pomáhá také dech a zpěv.

Krásné dobré pondělí a zase někdy na viděnou na tanci nebo tady u článků ...

Zuzka

Tančíme:

úterý 17:30 (smíšená skupina), úterý 19:15 (skupina ženy, delší)

pondělí 19:15 - zpíváme

8. 6. - 11. 6. Bosenké údolí pyramid (cesta s tancem a zpěvem)

17.6. taneční maraton 17 - 20 hodin

1.7. Workshop Zlín, Sklep 33 18 - 20 hodin


Nejlepší příspěvky
Zkuste to později
Až budou příspěvky zveřejněny, uvidíte je zde.
Nejnovější příspěvky
Archiv
Hledání podle štítků
Zatím žádné štítky
Následujte nás
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page