top of page

A jak se má Tvůj zadeček?

Fotonávod na uvolňující cviky hýždí, hudba na vytřepání a video inspirace ... to tě dnes čeká, když semnou strávíš chviličku u kafe či čaje.

Zasedla jsem k psaní toho článku v pohodovém odpoledni, užiju si posez na svém zadečku a trochu se o těch našich prdelkách rozepíšu. A hned se dozvíš proč. Na téma zadečku jsem narazila tento týden hned dvakrát.

Tento týden nám začaly pravidelné taneční setkávání a jedním z ohlasů, které jsem potom měla byl i ohlas na to, jak máme po tanci krásně uvolněný zadeček. Někteří opětovně začali tancovat a některým tanec chyběl přes vánoční a novoroční pauzu. A tu si někteří uvědomili, jak mezitím zadeček opět stuhnut. Zaťal se.

I já jsem pocítila tento týden stažení hýždí, když jsem prožívala jeden pracovní telefonát a chodila po úřadech. A následně jsem si v tanci tedy víc uvědomila, jak se zadek opět uvolňuje.

Ne vždy jsme s lidmi na stejné vlně, ne každý rozhovor je nám příjemný ... tenze, kterou prožíváme ze stresu se odráží na mnoha částech našeho těla a je neuvěřitelné, kolik toho musí vydržet právě hýžďový sval. Jsme podtlakem, ať už na nás tlačí náš nadřízený, termíny, nebo naopak my musíme tlačit na své podřízené. Když je zadek v napětí, bolí nás následně i bedra, kyčle a pánevní dno vůbec není v pohodě.

Zatnutí zadečku nás udržuje stažené, uzavřené, napjaté a je možné, že máme pocit, že to v práci potřebujeme. Můžeme mít pocit, že se vlastně uzavřít chceme ... mít tu "pracovní vizáš", "být v práci" ... a tak se stáhneme, zpevníme.

Jen se chvíli zamysli a prociť si, jak je zrovna teď Tvému pozadí, ať už jsi muž, nebo žena, zda to tělu prospívá a zda se v tomto napětí v těle cítíš dobře. Zadeček, je krásný ukazatel našeho uvolnění nebo stresu a napětí.

Přináším ti proto dnes inspiraci, jak si jej uvolnit. Často stačí jen to pomyšlení. Jen si říci "jak se má můj zadeček" pomyslet a prodýchnout do něj.

Pokud se chci uvolnit ještě víc, můžu použít některý z následujících cviků a pohybů.

Posaď se na židli jak vidíš na obrázku, posaď se na své dlaně otočené směrem vzhůru. V dlani nebo na prstech (podle šíře pánve) budeš cítit kosti, sedací hrboly. Nohy nechej volně, ale rovně ... koleno v rovině s kyčlí a s chodidlem. Chodidly se jemně zapři, páteř i hlava stoupají vzhůru. A teď zkoušej hýžďový sval rozpohybovat. Při nádechu sval zatni a s výdechem uvolni. Opakuj a vnímej pohyby svalu v dlaních. Snahou je rozpohybovat co největší plochu. Jaké přicházejí pocity a myšlenky, to nechej jen volně proudit kolem sebe. Pak vyzkoušej ještě větší uvolnění ... s nádechem se zadeček rozprostři v dlaních, sval se jakoby nadechne a zvětší, nadechuji do zadečku, do dlaní, naplním jím své dlaně, jdu naproti svým dlaním. S výdechem se zadeček vrací do předchozí polohy, pozice a "velikosti". V tuto chvíli možná zjistíš, jak byl vlastně zaťatý, jak byl malý ... jako když pejsek stáhne ocas mezi nohy a zmenší svůj zadeček.

Další cvik můžeš zvolit podle toho, zda si můžeš lehnout na zem. Pokud ano, začni v leže na zádech a podobně jako jsme nadechovali a vydechovali do dlaní, střídáme různé nádechy a výdechy do podložky. Pak se přetoč na bříško a nohy nechej volně ležet za tělem. Opět dýchej nahoru a dolů do uvolněného zadečku. Po chvíli pokrč kolena jak vidíš na obrázku. Zatlač paty směrem vzhůru a zase uvolni. Párkrát opakuj. Následně kývej nohama proti sobě, paty se kříží, jakoby nohy dělaly "nůžky". Pohybu pomáhají kolena, ale cítíš rotaci až v kyčlích ... paty, kotníky se překřížují a nebo jdou naopak daleko od sebe co nejvíce od těla. Tam a zpátky s volným rytmickým dechem. Pak nohy opět polož volně za sebe a prodýchej ještě uvolněnější zadeček.

SNAZŠÍ cvik vhodný třeba do kanceláře, nebo na stání ve frontě. Cvik ve stoje. Mohu se opřít o židli. Při cvičení dbám, aby ramena, ruce a hruď zůstávaly stabilní. Hýbe se celá jedna noha. Stoupá pata, chodidlo se staví na špičku, koleno zůstává rovné, stoupá kyčel, s nádechem jakobych vytahovala patu v rovině s kyčlí směrem vzhůru a s výdechem ji opět volně pokládám. Pokud chci, mohu nechat nohu na hoře několik cyklů nádechu a výdech a s dlouhým výdechem ji nechat klesnou. Střídám nohy. Ve cviku pokračuji tak, že nechám patu na zemi a veškerý pohyb nahoru a dolů teď naopak obstarají kolena. Koleno se pokrčí a tím i poklesne na dané straně kyčel a zpět, pohyby kolen střídám, rytmicky kyčle kmitají nahoru a dolů, zrychluji, uvolňuji svaly, masíčko na stehnech, zadečku, až se kyčle i celý zadeček už jen třesou a vibrují a tyto vibrace můžu rozvést do celého těla.

Když máš chuť, můžeš si zadeček vytřepat v rytmu těchto supr bubnů Jiřího Adama:

Já jsem si jeho bubny užila takto:

V krásném uvolnění si pak můžeš užít nějakou pohodovku v tanečku ... můžu nabídnout od Woltraxe ... Dreams about you.

Stres a napětí v práci se na nás odrážejí předně pokud zažíváme nějaký strach. A to je dobrá otázka, k zodpovězení ... z čeho mám strach? Proč jak ten pejsek stahuju ocásek ... Nemusí se jednat o násilí, ale strach míváme ze selhání, z projevení vlastního já, z obyčejných chyb, reakce lidí, z úspěchu, ze ztráty ... Čeho se tu vlastně bojím, že se takto stahuji a jsem na správném místě? Odpověď si nechám přijít k sobě s nádechem a výdechem a jen si ji "poslechnu", nechám ji projít kolem sebe.

Přeji ti krásný pohodový den plný lehkosti, volnosti a uvolněného těla i mysli.

Těším se zase někdy na tančenou

Zuzka

(Ilustrační foto (hodilo se ke cvikům ale ne vždy jde o stejný cvik) jsem Ti ofotila z knihy Posílení pánevního dna od Heike Hofler)


Nejlepší příspěvky
Zkuste to později
Až budou příspěvky zveřejněny, uvidíte je zde.
Nejnovější příspěvky
Archiv
Hledání podle štítků
Zatím žádné štítky
Následujte nás
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page