top of page

Dobré zprávy pro všechny rodiče!

V tanci nás teď čekají zajímavá témata "MÁMA" a "TÁTA". Při jejich připravě jsem si opět připomněla pár výstupů z mé práce s rodiči a pěstouny. Možná Tě překvapí odpověď na otázku "JAK SE STÁT TÍM NEJLEPŠÍM RODIČEM"?

Tím nejlepším rodičem pro své dítě už jsi! A i Ty máš ty nejlepší rodiče!

Jak děti přicházejí na svět víme. Možná si ale klademe otázku, proč k nám přicházejí zrovna tyto děti. A proč jsme se narodili zrovna do té své rodiny? Vždyť tohle přece ovlivnilo celý náš život! Kdysi jsem se nad tím zamyslela a udělala si jeden takový "ezoterický" závěr. Ten mi potom taky pomohl pochopit, jak se stát tím nejlepším rodičem. Resp. že tím nejlepším rodičem pro své dítě už jsem a také jsem ty nejlepší rodiče pro sebe měla. Každá duše si před vstupem na Zemi do 3D světa volí své úlohy. Co a jak se má naučit, co překonat, jaké budou výzvy v životě tohoto člověka. Součástí výběru jsou i rodiče. Jsou to ti, kteří podpoří tuto cestu a to zcela. V tom dobrém, co nám dávají, i v tom jak to tak říkáme “zlém”.

Pokud na začátku cesty životem stojí výběr, kterým rodičům se narodíme, znamená to tedy, že žádné chyby v rodičovství jednoduše neexistují. S výběrem svých rodičů jsme si vybrali i naše lekce, které od ních získáme. A takto to udělaly i naše děti.

Z tohoto úhlu pohledu se ukazuje zcela zbytečná jakákoliv zášť vůči některému z rodičů, protože jsme si jej sami vybrali. Je to zbytečné, pokud připustíme, že jsme si je i jejich chování k nám vybrali sami.

Možná nám to způsobí podivné emoce, že bych si já snad vybrala otce, který nás opustil? Že bych si já vybrala matku co mě urážela? Že by si sousedovic děti vybraly toho nevšímavého otce? Ano. Je to tak. S tou nepříjemnou emocí vlastní zodpovědnosti za to ošklivé, co si pamatuji, přichází ale také velká moc a síla to změnit!

Naší cestou může být vypořádat se s našimi emocemi, jako s balíkem, který máme my sami. Jako s naším vlastnictví. Zpřetrhat vlákno, kterým spojuji tyto své negativní emoce s určitými osobami, se svými rodiči a vzít si tento problé za vlastní. S vlastním problémem, s vlastní emocí už mohu různě pracovat, zbavit se jí, oprostit se od ní. Ostatně jsem to právě já, kdo si těmito emocemi v těle pociťovanými vůči nějakému člověku ubližuje. Mým hlavním cílem tedy je, dostat tyto emoce z těla ven. Třeba právě tance, zpěvem, vědomým dýcháním, meditacemi atd.

A my jako rodiče se můžeme jen snažit udělat vše nejlépe podle svého vědomí, pro svůj dobrý pocit, tak abychom se cítili my dobře. My jako rodiče nemůžeme "chybovat". Své děti (i své rodiče) jsme si přitáhli na základě vnímání našeho vzájemného potenciálu, který duše vnímala při výběru.

Naším nejlepším krokem k dobrému rodičovství je následovat své srdce a projevovat plně svůj potenciál, za kterým duše dítěte šla.

Neobětujme se pro děti! Buďme šťastní!

I když jsem říkala, že žádné chyby v rodičovství neexistuji, jednu radu jak své rodičovství zlepšit bych tu přesto měla.

Ve své bývalé práci (vzdělávání rodičů, pěstounů a sociální práce s rodinou) jsem si často povídala s rodiči o jejich počínání, o tom, jak žijí a co vše dělají pro své děti, jak to vypadá z jejich úhlu pohledu a jak to vypadá z úhlu pohledu dítěte. Někteří rodiče opravdu tvrdě pracovali, aby toho dětem mnoho dali. Společně jsme se pak setkávali s nepříjemnou emocí ... cítili nevděk a nespravedlnost, se kterou se k nim jejich děti chovají a neoplácejí tuto dřinu “hezkým chováním” a vděkem. Jakoby ta druhá dušička podvědomě věděla, že domy, bazény, auta a značkové věci nic neznamenají. Možná to po rodičích některé děti vyžadují, přesto na jejich nepříjemném chování k rodičům je vidět, že je to jen malá náplast na rány způsobené nepochopením, často plynoucím z nedostatku času na klidnou a věcnou komunikaci a způsobené přepracovaností rodičů.

ŠŤASTNÝ RODIČ = ŠŤASTNÉ DÍTĚ ... spokojený, usměvavý rodič, který se realizuje ze svého srdce a má dost pozitivní energie pro své dítě, je mnohem větším pokladem, než bezvadná zahrada s všelijakými hračkami nebo velké množství financí, které dítě v dospělosti zdědí.

  • Vztahy poškozené nedostatkem času, výbuchy hněvu v nervozitě, nedostatkem klidné komunikace, ty se mnohem hůře napravují, než kdyby si dítě v dospělosti mělo na sebe samo vydělávat, nebo vzpomínat na vyráběné hračky.

  • Naše finance, majetky i postavení dítěti také nebudou moci přinést to pravé štěstí, protože to, co se dítě předně od nás učí, je způsob života. Tedy opět dostatne spěch, sebeobětování, nervozitu a tak se to předá dál dalšímu pokolení.

Na odlehčení přidávám pár nakouknutí do naší rozhodně ne dokonalé rodinky! Omluvte horší kvalitu, mým dětem je již 13 a 11, v té době ty mobily moc dobře nefotily :-)

Děláme vždy to nejlepší!

Léta práce s rodiči mi ukázala, že je nemožné porovnávat rodiče a rodiny mezi sebou. Rodinný systém je tak složitý a komplexní, že snaha o vytvoření šablon na práci s rodinami, na výchovu dětí, bývá úspěšná jen z části a jen na nějakou dobu.

Ale přesto jsem si všimla několika opakujících se jevů:

Nejsou špatní rodiče, ale jsou nešťastní rodiče. Nešťastný rodič nedokáže udělat šťastnými své děti. Nemá kapacitu myslet na ně, musí, opakuji MUSÍ myslet stále na sebe. Nenaplněný, stále těkající, hledající, mající o sobě nepříjemné myšlenky a pocity. Takto se nedokáže naladit na potřeby svých dětí, nemá totiž uspokojeny potřeby vlastní. Sám není spojený s proudem pozitivních emocí, nemůže je předat dál. Řekněme, že není spojen s proudem "lásky" i když to takto označit může přijít někomu uveličené a kýčovité. Každý rodič předává jen to, co sám má a to, co sám dostal od svých rodičů a vždy to předává s nejlepším vědomím a svědomím.

Nejlepší a nejstabilnější cestou k lepším vztahům v takové rodině tedy byla vždy cesta k ozdravení toho samotného rodiče a jeho já a k nalezení jeho cesty za štěstím a vnitřním klidem.

Abych to shrnula:

NAŠE DĚTI SI VYBRALY NÁS ZA RODIČE, NAŠÍM ÚKOLEM JE BÝT ESENCÍ SAMI SEBE, SAMI SEBOU, TAK SI NÁS VYBRALY

NEJSOU ŽÁDNÍ ŠPATNÍ RODIČE, ANI MY NEMŮŽEME BÝT ŠPATNÝMI RODIČI ... PŘEDÁVÁME JEN TO, CO JSME DOSTALI DĚTEM, KTERÉ SI NÁS VYBRALY

JE ZBYTEČNÉ CHOVAT ZÁŠŤ K NĚKTERÉMU Z RODIČŮ, PROTOŽE JSME SI JE VYBRALI, ABY UTVÁŘELI NAŠI CESTU

NEJLEPŠÍ CESTOU K DOBRÝM VZTAHŮM S DĚTMI JE NACHÁZET SVÉ VLASTNÍ ŠTĚSTÍ, AUTENTICITU A TOTO UČIT DĚTI - JÍT ZA ŠTĚSTÍM A AUTENTICITOU

NEJLEPŠÍ CESTOU JAK SROVNAT SVÉ RODINNÉ VZTAHY, JE ZPRACOVAT SVÉ VLASTNÍ EMOCE, KTERÉ ZE SVÝCH RODIČŮ A ČLENŮ RODINY MY MÁME A MY VLASTNÍME A ODEVZDAT JE

MÁME TO V RUKOU :-)

Hezký nový týden

Zuzka

(Kdy tancujeme se koukni do "Termínů setkávání" ;-) Téma "Máma" tancujeme 18.7. a "Táta" 25.7.)


Nejlepší příspěvky
Zkuste to později
Až budou příspěvky zveřejněny, uvidíte je zde.
Nejnovější příspěvky
Archiv
Hledání podle štítků
Zatím žádné štítky
Následujte nás
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page